Hvordan bøker kan hjelpe deg i næringslivet

shiromani-kant-mo3FOTG62ao-unsplash

Jeg elsker å lese bøker. Ikke er det bare fornøyelig å lese dem; det er også utrolig mye å lære av dem, i en dybde som rett og slett ikke kan oppnås ved å lese artikler på nettet eller Instagram-statusene til influencere og bedriftsledere.

Ett av stedene jeg spesielt liker å lese, er når jeg og familien er ute med seilbåten. Når ungene har fått prøvd å styre litt, og kona er fornøyd med oppmerksomhet for dagen, legger jeg meg tilbake ute på dekk og leser med en liten lampe. Dekket er kanskje ikke så stort som det du kan ha sett på “Over Atlanteren,” hvor norske kjendiser seilte sammen i mange uker – men det er stort nok for meg til å lese.

Over årene har jeg saumfart hundrevis av bøker innen sakprosa og skjønnlitteratur, om tema som finans, selvutvikling, historie, entreprenørskap, helse, spiritualitet, og bedriftsledelse (ganske variert, altså). Og etter hvert som jeg har fulgt personligheter som Bill Gates, Mark Zuckerberg, og Elon Musk, så har jeg funnet ut at svært mange ledere i næringslivet leser bøker. Dette gjelder de som starter for seg selv, leder et team, eller ønsker å fremme sin karriere.

Nå vil jeg dele noen av mine tanker om hvordan bøker kan hjelpe deg i næringslivet, basert på hva store bedriftsledere har sagt, og hva jeg har kommet fram til selv:

Bøker gir mulighet for refleksjon

Bøker lar oss se hvordan andre har taklet situasjoner som vi kan møte selv i fremtiden, samt hvordan de taklet vanskeligheter i livet. De lar oss også lære av feil som andre kan ha gjort for å unngå å gjøre de samme feilene selv.

På denne måten kan lesing av bøker hjelpe ledere med å forbedre sine beslutningsevner. Evnen til å reflektere over beslutningene som er tatt er avgjørende for ledere som ønsker å bli flinkere til å ta gode valg. Bøker gir rom for denne refleksjonen, og er en verdifull ressurs for å forbedre ens lederegenskaper. I neste punkt fortsetter vi en lignende tanke.

Bøker vil lære deg om deg selv

Å lese bøker er en av de beste måtene å oppnå selvinnsikt, og for å oppnå målene dine. De hjelper deg med å bli bevisst på dine egne tanker, følelser, vaner, og forhold til andre mennesker, og hvordan den du er har skapt det livet du lever i dag.

Ved å forstå disse handlingsmønstrene vil du bedre kunne styre hvordan du skal tenke, handle, og ja, faktisk, føle i forhold til omstendighetene. Det er for eksempel ikke gitt at vi mennesker skal respondere med frykt når vi møter en arbeidsoppgave eller en situasjon vi ikke har vært i før. Så klart det vil være naturlig, men det går an å overstyre den ved å endre vårt eget tankesett.

Hvis vi tenker “Å nei, dette er nytt, dette har jeg ikke gjort før, dette er skummelt,” så vil vi føle og handle deretter. Hvis vi heller tenker “Å, dette er nytt, men dette kan jeg mestre med nok innsats,” så vil vi også føle og handle deretter.

Jeg finner svært få steder hvor selvinnsikt er like viktig som i næringslivet, hvor man stadig møter på nye utfordringer og mennesker man skal forholde seg til.

Bøker er en kilde til inspirasjon

Bøker er en av de beste kildene til inspirasjon. De viser hva store menn og kvinner har utrettet, både i fjern fortid og nære nåtid, og de motiverer når ting er vanskelig. De gir en uendelig kilde av nye ideer som du kanskje aldri har tenkt på før, men som så åpenbart vil hjelpe deg med å skape bedre resultater i virksomheten din.

Bøker utvider din kunnskap

Bøker kan gi deg innsikt i bransjer som ligger utenfor ditt kompetanseområde. Dette er fordi det finnes bøker om stort sett alt du ønsker og trenger å mestre. I tillegg gir bøker et annet perspektiv på temaet, og en annen forståelse som du kanskje ikke vil få i andre kilder (igjen, på grunn av dybden de tilbyr i forhold til korte artikler og statusoppdateringer).

Og hvis du tenker over det, så er jo bøker skrevet av eksperter og fagfolk i bransjen som har mestret akkurat det feltet du selv ønsker å mestre. Vil det ikke da være nyttig å lære litt fra dem, og den livskunnskapen de har skrevet ned? 

Bokbåten

Bokbåten

Vi fyller båten med bøker og gir deg våre beste artikler og tips til bøker som vi mener du burde få med deg

Les alle våre artikler