Hvordan holde seg i sjakk mentalt når ting butter imot

Hvordan holde seg i sjakk mentalt når ting butter imot

Ettersom at man beveger seg opp i karrierestigen er det vanlig å føle at trykket øker. Man får mer ansvar, mer å gjøre, mer å ta hånd om – alt samtidig som at man fortsatt må ta vare på familie, venner, og helsa, slik som før. Med så mye press på én person er det lite som skal til for at det tipper over når ting butter imot. Man er rett og slett ikke like motstandsdyktig i forhold til motgang hvis man allerede har for mye å tenke på.

Videre har vi alle forskjellige måter å håndtere stress, angst og depresjon på. Det er viktig å finne en som fungerer best for deg. Her er noen råd som kan hjelpe deg til å føle deg bedre og holde deg mentalt i sjakk, basert på mine egne lesinger.

Gjør noe du liker

En av de enkleste og mest populære måtene å håndtere stress på er å gjøre noe du liker. Du tror kanskje at dette ikke hjelper deg å bli kvitt stresset, men det gjør det faktisk. Når du gjør noe du liker, gir det hjernen din en pause fra det som stresset deg og lar kroppen din frigjøre endorfiner som vil få deg til å føle deg bedre umiddelbart.

Dette er en veldig enkel måte å håndtere stressnivået på fordi alt som trengs er å gjøre noe som gjør deg glad i minst fem minutter hver dag. Enten det er å gå en tur eller meditere, kan du føle deg bedre ved å gjøre noe du liker. Det gir deg den kontrollen over hverdagen din som en del av deg søker.

Snakk med noen

Å snakke med noen er det første trinnet for å håndtere stress. Det spiller ingen rolle hvem du snakker med, det kan være en venn eller et familiemedlem, eller til og med en lege. Men det er viktig at du får ting vekk fra brystet. Å snakke om problemene dine kan hjelpe deg med å finne løsninger og forløse eventuelle innestengte følelser. Det hjelper deg også å føle deg mindre alene og mer knyttet til andre mennesker.

Bestill time hos en privat psykolog

Det første trinnet er å finne den rette psykologen som kan hjelpe deg med dine behov. Det er mange psykologer med ulike spesialiteter, så det er viktig å finne noen som passer godt for dine spesifikke behov. Når du har funnet en terapeut som passer dine behov og tidsplan, bestill en time med dem.

Noen ganger er det ikke nok å snakke med ens nærmeste for å få hjelp til å håndtere egne tanker og reaksjoner. Da sier de fleste bøker om temaet at man bør tilkalle en profesjonell som har spesialisert seg på å lede folk gjennom akkurat slike problemer. Hvis du føler at ingenting av det ovenfor hjelper, bestill time hos en privat psykolog hos Onlinepsykologene eller, hvis du foretrekker å møte opp i person, hos en av dine lokale psykologer.

Les selvhjelpsbøker

Selvhjelpsbøker har eksistert i århundrer og har hjulpet mange mennesker med å håndtere problemene sine. Helt fra antikken har det faktisk eksistert bøker av stoiske forfattere som Seneca og Mark Aurel som har hjulpet folk med å komme seg helskinnet gjennom tøffe tider. Disse kan på en måte tematiseres som selvhjelp.

Selvhjelpsbøker er en fin måte å håndtere stress på, siden de gir enkle og tilgjengelige løsninger på problemer. De kan leses hjemme, på bussen eller på venterommet (eller på båten, mitt favorittsted). Og de beste bøkene er skrevet av folk som faktisk har vært gjennom problemene selv, og taklet de på en direkte og effektiv måte.

For videre lesning vil jeg varmt anbefale LHL sin artikkel om stressmestring. Der finner du mange gode tips som komplementerer de du har lest her i dag.  

Bokbåten

Bokbåten

Vi fyller båten med bøker og gir deg våre beste artikler og tips til bøker som vi mener du burde få med deg

Les alle våre artikler