Lagre, kaste, gi bort, eller selge brukte bøker? Her er noen tips

Lagre, kaste, gi bort, eller selge brukte bøker? Her er noen tips

Bøker er, og har i flere årtusener, vært både givende fritidssysler og nyttige verktøy for å tilegne kunnskap. Hvis du er en person som liker å lese (noe jeg antar siden du nå leser Bokbåten-bloggen), så har du sikkert samlet deg opp en stor mengde bøker gjennom årene. I hvertfall hvis du er som meg, som prøver å lese minst et par dusin bøker i året.

Etter som at årene går er det dermed naturlig om ting blir rotete i hjemmet, med stadig flere bokhyller og bananesker som rommer våre bøker (forhåpentlig med en god andel bøker som tar til sikte å lære oss mer om oss selv eller området vi jobber innen).

Men hva skal du gjøre med alle disse brukte bøkene når det blir for mange av dem? Som du vil lese om nedenfor, så er det hovedsakelig 4 alternativer du kan velge mellom. Du kan:

  • Prøve å selge brukte bøker av verdi
  • Lagre bøker du absolutt vil beholde
  • Gi bort bøker til venner, bekjente, og andre
  • Kaste bøker hverken du eller andre vil ha

Prøve å selge brukte bøker av verdi

Å selge brukte bøker er en enkel måte å tjene penger på. Men det er ikke alltid lett å finne kjøpere til dem. Dette gjelder spesielt bøker som har ligget en stund, og som ikke er så populære for tiden.

Hvis du har bøker du mener kan være av verdi og interesse for andre, så kan du prøve å få solgt dem på Finn, som de fleste er kjent med, eller Bookis, en netthandel som har spesialisert seg på kjøp og salg av bøker.

Lagre bøker du absolutt vil beholde

De fleste av oss har noen (eller mange) bøker vi er ekstra glad i. Det kan være fordi de vekker minner til en reise hvor vi leste bøkene, eller det er sannsynlig at vi kan få bruk for dem i fremtiden. Derfor er det lurt å lagre de som er viktigst for deg.

Lagring av bøker kan gjøres på flere måter. Du kan ha dem hjemme, i garasjen, eller på kontoret. Hvis du ikke har plass på disse stedene, kan du investere i et lagringsanlegg som er klimakontrollert og vil passe på bøkenes kvalitet. Flexistore Norge AS er en av minilagerkjedene som er enklest tilgjengelig for deg som bor i Oslo, da de har en rekke avdelinger i byen.

Gi bort bøker til venner, bekjente, og andre

Bortsett fra å lagre eller selge brukte bøker, er det en fin gest å spørre venner og bekjente om de vil ha bøkene dine. En annen måte er å gi bøkene til lokale bruktbutikker, så fremst de har plass til de. De fleste av butikkene vil være glade for å motta bøker, siden dette er noe det blir solgt mye av.

Du trenger derimot ikke å gi bort alle bøkene samtidig. En kvinne jeg pratet med forleden fortalte meg at hun gjør et poeng ut av å aldri ha mer enn én full bokhylle i hjemmet. Hvis bokhyllen begynner å bli for full, vet hun at det er på tide å gi bort noen bøker til venner, familie, og bekjente. En annen fordel ved dette er at hun ofte får interessante bøker i gjengjeld. Og det er jo svært hyggelig!

Kaste bøker hverken du eller andre vil ha

Hvis din innsats i å gi bort, lagre, og selge brukte bøker kommer til kort, og du fortsatt står igjen med for mange, så er det ett alternativ som gjenstår: å kaste de bøkene hverken du eller andre vil ha. Dette kan være tøft for mange (inkludert undertegnede), og til syvende og sist er det kun du som bestemmer om du skal ha en litt overfylt bokhylle eller lagerbod, eller kaster bøkene.

Personlig heller jeg litt for ofte mot førstnevnte.

Bokbåten

Bokbåten

Vi fyller båten med bøker og gir deg våre beste artikler og tips til bøker som vi mener du burde få med deg

Les alle våre artikler